יצירתיות וחוסן נפשי הם שני כוחות פנימיים עוצמתיים שכאשר משלבים אותם יחד, יכולים לסייע לנו להתמודד עם כמעט כל אתגר בחיים. ננסה לבחון ביחד מהי יצירתיות, מהו חוסן נפשי וכיצד שניהם מזינים זה את זה. ננסה להתמקד בדרכים מעשיות לטפח כל אחד מהם לחודו ביחד.
המושג יצירתיות הוא כמובן מושג מורכב, חמקמק משהו ויש לו מגוון עצום של הגדרות. הפסיכולוג הנודע קרל רוג'רס, לצד פסיכולוגים הומניסטיים אחרים, הדגיש את החשיבות של יצירתיות למימוש הפוטנציאל האישי
הטמון בכל אחד מאתנו. יצירתיות, בעיניו, היא חלק מטעם החיים.
חשיבה יצירתית היא למעשה תוצאה, או מכלול, של יכולות, ביניהם כמובן היכולת לגלות תושייה, למצוא פתרונות בלתי שגרתיים וחיבורים חדשים לאתגרים שלא נתקלנו בהם בעבר. יצירתיות מאפשרת לנו להתמודד עם בעיות בצורה גמישה ומקורית ולהוליד מענה לצורך חדש שנולד.
חשוב להדגיש, שוב ושוב, שיצירתיות איננה נקשרת או מוגבלת רק לתחומי האמנות . היא באה לידי ביטוי בכל תחום החל ממדע, דרך עסקים, חינוך, זמן פנוי והדרך שלנו למצוא משמעות ועניין. עוד חשוב לציין כי יצירתיות היא סוג של השקפת עולם, תהליך מתמשך, למרות שהרבה פעמים מתייחסים אליה בהקשר של תוצר סופי ובשיפוט מידת היצירתיות שלו.
יצירתיות מאפשרת לנו לממש את הפוטנציאל הייחודי שלנו כבני אדם ולהביא לידי ביטוי אתה כישורים שלנו. היא תומכת בתהליך הטיפוח שלנו, תהליך הצמיחה האישית שלנו.
"חוסן נפשי הוא היכולת להתאושש ולצמוח למרות הנסיבות "(אדית גרוטמן).
המושג 'חוסן נפשי' מתייחס ליכולתו של האדם להתמודד בהצלחה עם מצבי לחץ, שינויים וקשיים. חוסן נפשי הוא מה שמסייע לנו לצלוח תקופות מאתגרות מבלי להישבר ולהמשיך לתפקד ולשגשג גם כשהחיים קשים. פסיכולוגית אדית גרוטמן הדגישה בספרה "חוסן נפשי: המפתח לאושר" כי אנשים בעלי חוסן נפשי גבוה מסוגלים להתאושש במהירות ממשברים וטראומות. הם שומרים על אופטימיות ומסוגלות גם בתנאים קיצוניים. חוסן נפשי נותן לנו כוח להמשיך הלאה למרות הכל. חוסן נפשי הוא תולדה של משהו הניתן לאמון, לתרגול ולטיפוח. טיפוח ותחזוק של חוסן נפשי מאפשר לנו להתמודד טוב יותר עם האתגרים הבלתי נמנעים של חיינו.
קיים קשר הדוק בין יצירתיות לחוסן נפשי. כשאנו מטפחים את היצירתיות שלנו אנו מחזקים באופן אוטומטי גם את החוסן הנפשי, ולהפך. שניהם נקשרים ליכולת לשנו להגיב, להסתגל, להיות גמישים, להמשיך ולפעול וליזום. מחקר שנערך באוניברסיטת נורת'ווסטרן מצא ש"פעילות יצירתית כמו כתיבה אקספרסיבית או אמנות תורמת לחוסן נפשי גבוה יותר" (סטיבן סאותוויק ואחרים, 2017). ואילו חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה מצאו ש"ככל שהחוסן הנפשי גבוה יותר, כך גם הפתיחות לחשיבה יצירתית ולחדשנות" (אנג'לה דאקוורת', 2018).
כאשר אנו מטפחים גם את היצירתיות וגם את החוסן הנפשי, אנו הופכים להיות חזקים וגמישים יותר, מסוגלים להתמודד עם מצבים משתנים ובלתי צפויים. האחד מזין את השני.
לסיכום, יצירתיות וחוסן נפשי הם שני כוחות עוצמתיים המזינים זה את זה הניתנים לאימון ותרגול. יחד הם יכולים להוביל אותנו לצמיחה, להתפתחות וליכולת התמודדות גבוהה עם אתגרי החיים. כשנשקיע בפיתוח היצירתיות והחוסן הנפשי שלנו - נוכל לחיות חיים מלאים ומספקים יותר.