חשיבה המצאתית: המפתח לחדשנות ויצירתיות ארגונית

חשיבה ההמצאתית היא גישה יצירתית וחדשנית לפתרון בעיות, אשר יכולה לסייע לארגונים לפרוץ דרך בתחומים חדשים. במאמר זה נבחן כיצד חשיבה המצאתית יכולה לעודד חדשנות בארגונים.

מהי חשיבה המצאתית?

חשיבה המצאתית מתייחסת לתהליך של פיתוח רעיונות ופתרונות חדשניים ובלתי שגרתיים לבעיות. כפי שמסביר ד"ר ג'ון מאייר, פסיכולוג קוגניטיבי וחוקר בכיר באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, המתמחה בחקר חשיבה יצירתית: "החשיבה ההמצאתית היא יכולת לבצע חיבורים ושילובים בלתי צפויים בין רעיונות וקונספטים שונים, על מנת ליצור מציאות חדשה לגמרי".

כדי להבין את הרעיון בצורה פשוטה יותר, הנה 5 דוגמאות לעקרונות מנחים בחשיבה המצאתית והאופן שבו עקרונות אלו מגיעים לידי ביטוי:

1) שימוש בלתי צפוי בחפץ יומיומי -  כמו יצירת רהיט מקרטון, הפיכת מחבת לתיבת פרחים או שימוש בלימונים כסוללה חשמלית. השימוש הבלתי צפוי דורש חשיבה מקורית וזווית הסתכלות חדשה על המובן מאליו.

2) חיבורים מפתיעים בין רעיונות שנראים במבט ראשון כבלתי קשורים - חברת Nerf לדוגמא, פיתחה רובי קשתות ואקדחי מים למבוגרים וילדים על ידי שילוב של צעצועים וספורט אתגרי Nerf. שייכת לחברת Hasbro האמריקאית, אחת מחברות הצעצועים הגדולות בעולם בשווי של כ-10 מיליארד דולר. דוגמה נוספת: חברת 3M (מוערכת בכ-100 מיליארד דולר) שפיתחה את הפוסט-איט הצבעוני על ידי שילוב של דבקים וצבעים.

3) מציאת פתרונות בלתי שגרתיים לבעיות מוכרות-  חברת Liquid Death שפיתחה מים מינרלים בפחיות הדומות בעיצובן לבירה, על מנת לעודד שתיית מים בקרב בני נוער וצעירים. החברה נוסדה בשנת 2019 וגייסה כבר למעלה מ-100 מיליון דולר.

4) פיתוח של מוצרים ושירותים חדשניים לגמרי שלא היו קיימים קודם. חברת  Impossible Foods, שוויה מוערך בכ-5 מיליארד דולר, פיתחה בשר צמחי הזהה בטעמו ומרקמו לבשר בקר אמיתי. החברה חיברה בין טכנולוגיות מתקדמות של מזון צמחי לבין הרצון ליצור מזון בריא ובני קיימא יותר.

5) חשיבה על "מה היה קורה אם" - ניתוח של תרחישים בלתי צפויים, לדוגמה, פיתוח טכנולוגיות לרכבים אוטונומיים מבוססת על השאלה "מה היה קורה אם מכוניות היו יכולות לנהוג לבד?". ישנן כמובן דוגמאות נוספות ורבות. המשך המאמר יבחן כיצד חשיבה המצאתית יכולה לקדם חדשנות ויצירתיות בארגונים.

כיצד חשיבה המצאתית יכולה לקדם חדשנות?

חשיבה המצאתית יכולה לסייע לארגונים להגיע לפריצות דרך ולחדשנות במגוון רחב של תחומים:

• פיתוח מוצרים או שירותים חדשים באמצעות חשיבה מקורית על דרכים חדשות לספק ערך ללקוחות.

• שיפור תהליכים קיימים בארגון על ידי חשיבה יצירתית ושבירת המוסכמות.

• מציאת פתרונות יצירתיים לבעיות מורכבות שהארגון לא הצליח עד כה לפתור בדרכים המקובלות.

במחקר שפורסם ב-MIT סלואן מנג'מנט רוויו בשנת 2018, נמצא שחברות שיישמו הליכים המעודדים חשיבה המצאתית התוך הארגון הציגו גידול של 19.5% בהכנסות לעומת חברות שלא יישמו כלל הליכים אלו. במחקר נוסף שפורסם ב-הרווארד ביזנס רוויו בשנת 2016, נמצא שמנהלים שעברו סדנאות לפיתוח חשיבה המצאתית הציגו יותר ביצועים חדשניים ויצירתיים בתפקידם, בהשוואה למנהלים שלא עברו סדנאות מקבילות.

באמצעות חשיבה המצאתית, מנהלים ועובדים לומדים לראות את הדברים באור שונה ולהעלות רעיונות מקוריים. כך הם יכולים ליזום שינויים משמעותיים בארגון.

כיצד לעודד חשיבה המצאתית בארגונים?

כדי לעודד חשיבה המצאתית בארגונים, ניתן:

• לקיים סדנאות יצירתיות לעובדים - בסדנאות אלו העובדים יתנסו בשלל תרגילים ופעילויות המיועדים לעודד חשיבה יצירתית, כגון שבירת מוסכמות, ניסוח מחדש של בעיות, חיבורים בלתי צפויים בין רעיונות וכדומה. מוזמנים.ות להסתכל בעמוד הסדנאות שלנו ולשמוע יותר על הפרונות שאנו מציעים בנושא.

• להציב אתגרי חשיבה מגוונים המעודדים לחיפוש פתרונות מקוריים ומפתיעים - ככל שאתגרי החשיבה המוצגים לעובדים יהיו מגוונים ויאלצו אותם לצאת מהקופסה, כך יתורגלו בחשיבה המצאתית

• לתת זמן ומרחב לניסוי וטעייה - חשוב לאפשר לעובדים לנסות רעיונות חדשניים ובלתי שגרתיים ללא חשש, גם אם חלקם לא יצליחו לבסוף.

• לתגמל רעיונות מקוריים - יצירת מנגנוני תגמול והכרה לעובדים שמעלים רעיונות חדשניים ויוצאי דופן.

• ליצור אווירה המעודדת חשיבה המעודדת שינויים ויוזמות - עידוד הנהלה ליוזמות מגוונות ובלתי שגרתיות, מתן לגיטימציה לכישלונות של ניסיונות חדשניים.

כפי שאומרת ד"ר שרה גולדברג, חוקרת בכירה באוניברסיטת סטנפורד ומומחית בחדשנות ארגונית ויצירתיות: "על מנת לפתח חשיבה המצאתית יש צורך בסביבה תומכת המאפשרת נטילת סיכונים ויצירתיות. המנהלים צריכים לתת השראה ולעודד ניסויים".

סיכום

חשיבה המצאתית היא כלי חשוב לקידום חדשנות ויצירתיות בארגונים. על ידי אימוץ גישה זו מנהלים ועובדים יכולים לפתח פתרונות מקוריים לבעיות ולקדם שינויים משמעותיים. מומלץ לארגונים לערוך סדנאות ייעודיות ללימוד ויישום של חשיבה המצאתית, כגון "סדנת יצירתיות מעשית" שלנו, המלמדת מגוון רחב של טכניקות וכלים לעידוד חשיבה יצירתית בקרב העובדים. סדנאות מסוג זה יכולות לסייע לארגון ליישם את עקרונות החשיבה ההמצאתית באופן מעשי בשטח. השקעה בלמידה מתמשכת יכולה לסייע למנהלים ועובדים להפוך ליצירתיים יותר ולהוביל ארגונים להצלחה.

פנו אלינו
תודה על פנייתך. אנחנו נחזור אליך בקרוב.
אופס! משהו השתבש במהלך שליחת הטופס.